Man behöver minst en trafikförsäkring

Teckna trafikförsäkring – ett nödvändigt måste

Enligt trafikskadelagen så måste alla fordon i drift vara trafikförsäkrade via sin ägare. Det enda fallet då ett fordon inte behöver trafikförsäkring är ifall det ställs av. För den som aldrig tidigare ägt bil eller för den som vill se över sina nuvarande försäkringsformer så märker man snabbt att det är en djungel där ute. Fast lyckligtvis vet vi hur man navigerar genom den – så fortsätt läs.

Räcker det med trafikförsäkring och vad täcker den?

En trafikförsäkring är en försäkring som man i egenskap av registrerad ägare av ett fordon måste ha. Försäkringen ger bland annat ersättning vid vissa typer av skador. Skadorna gäller inte bara på själva fordonet utan även i de inblandade människorna i olyckan (förare såväl som passagerare). Så bortsett från att det är en säkerhet mot dyra plåtskador eller andra påföljder vid kollision så är det också en säkerhet för en själv.

Det är viktigt att poängtera att en trafikförsäkring inte täcker skador på det egna fordonet utan enbart eventuella skador på medtrafikanters fordon vid kollision.

För äldre fordon där värdet är ringa kan det räcka att teckna trafikförsäkring, men om du har en nyare modell eller ett fordon med ett andrahandsvärde som överstiger ca 20.000-40.000 kr är en kompletterande bilförsäkring generellt att rekommendera.

Jämför olika bilförsäkringsbolag hos den oberoende jämförelsesajten Compricer och spar pengar på din bilförsäkring! Klicka här!

Jämför bilförsäkringar och vägtrafikförsäkringar med compricer

Billig trafikförsäkring

En viktig sak att komma ihåg är att det enbart är fordonets registrerade ägare som har rätten att teckna en giltig trafikförsäkring. Det är med andra ord ett personligt ansvar där såväl kunskap som efterforskning gäller för att hålla sig a jour och uppdaterad med vad som gäller.

Det finns många olika försäkringsbolag som erbjuder såväl halv- och helförsäkring när det kommer till just detta område. Varje bolag har såklart egna erbjudanden med fördelar respektive nackdelar. Men du bör vara medveten om att det finns en stor marknad där ute och att hitta billig trafikförsäkring är absolut ingen omöjlighet. Ta hjälp av resurser på internet såväl som lokala erbjudanden. Kanske du redan har en god relation med försäkringsbolaget och kan då få rabatt på en bra bilförsäkring när du blir ägare av ett nytt fordon.

Bästa trafikförsäkring

Det är många som brukar fråga om bästa trafikförsäkring och vilken det egentligen är som gäller. Tyvärr finns det inget enhetligt svar på denna fråga utan det handlar om vägning mellan risker och personlig ekonomi. Men att man måste ha en trafikförsäkring råder det ingen tvekan om – och att köra utan en kan få oerhörda konsekvenser. Så i samband med att du blir ägare till ett fordon så bör försäkringen tecknas från den dag som fordonet börjar rulla på vägarna (d.v.s. sätts i bruk). Att förbereda sig väl och jämföra trafikförsäkringar kan därför vara smart.

Jämför olika bilförsäkringsbolag hos den oberoende jämförelsesajten Compricer och spar pengar på din bilförsäkring! Klicka här!

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan vi alltså konstatera att en trafikförsäkring är lika viktig för plåtskador som för personliga skador. När man är inblandad i en olycka är pengar och papper det sista man vill behöva tänka på. Att därför välja rätt trafikförsäkring redan från början är alltså viktigare än vad många tror. Så om du inte redan har gjort det börja att överväg de olika alternativen redan nu och försök hitta ett så bra erbjudande som möjligt.

En trafikförsäkring är en skyldighet enligt lag och som vi alla vet så är lagen någonting som måste följas. Gör det därför ordentligt och rätt från början. Det kan tyckas vara en djungel av regler att ta sig igenom. Fast med rätt förberedelser så går det smidigare än vad man tror.