Planerar du att bila i Europa? Inom EU är det enkelt tack vare att man slipper sitta i köer vid gränskontroller. Men det är även spännande att upptäcka länder utanför den Europeiska Unionen. Oavsett vart du tänkt köra gör du gott i att förbereda dig noga innan du ger dig ut på Europaresa. I denna artikel berättar vi om allt det viktigaste. Använd den gärna som checklista inför din bilresa!
Serva bilen & kontrollera utrustning
Innan du ger dig ut på vägarna är det klokt att serva bilen. Då kontrolleras olja, kylarvätska, bromsvätska, spolarvätska och bilens skick i övrigt.
Se till att däcken har tillräckligt mönsterdjup. Generellt sett brukar det innebära ett djup på minst 1,6 mm på sommardäck och minst 3 mm på vinterdäck. Reglerna varierar dock mellan olika länder. Kontrollera innan avresa och se till att du har goda marginaler – inte minst för din och andras säkerhet. Du bör även kontrollera så att lufttrycket är optimalt för att få så låg bränsle- eller energiförbrukning som möjligt.
Om du reser med barn, dubbelkolla vad som gäller för barnstolar i de länder där du ska köra. Ofta gäller att barn under 150 cm eller som är yngre än 12 år ska sitta i bilbarnstol eller på bälteskudde i baksätet. Barn under 3 år brukar kunna åka fram i bilbarnstol.
Ha också med dig nödutrustning som varningstriangel, reflexväst och första hjälpen-kit. Snökedjor eller autosocks om det är vinter. Även här skiljer sig reglerna åt mellan olika länder.
Undersök vad som gäller för resa vid leasing eller billån
Om din bil är leasad eller har billån kan det finnas restriktioner för utlandsresor. Det beror på att det är bilfirman, banken eller leasingfirman som formellt äger bilen. Oftast går det att lösa genom att ansöka om ett så kallat utlandstillstånd. Det är vanligt att det gäller i upp till tre månader eller maximalt ett halvår. Vissa bolag kan dessutom ha begränsningar på vilka länder du får resa till eller kräva att du har en extra försäkring.
Planerar du att bila i Europa ofta gör du därför klokt i att jämföra billån noga innan du bestämmer dig vem du ska låna av. Du vill förstås inte bli alltför begränsad i ditt bilägande. Du hittar billån med låg ränta på Konsumentguiden.se där du även kan läsa om de olika villkoren för respektive lån.
Kontrollera bilförsäkringen
Se över din bilförsäkring och vad den täcker vid resa utomlands. Trafikförsäkringen gäller i hela EU utan att du behöver visa några papper, men för länder utanför EU kan du ibland behöva ett grönt kort.
I följande länder i Europa krävs grönt kort:
- Albanien
- Azerbajdzan
- Belarus
- Nordmakedonien
- Moldavien
- Montenegro
- Ryssland
- Turkiet
- Ukraina
Ska du resa i Kosovo gäller inte din trafikförsäkring överhuvudtaget utan du får köpa en vid gränsen.
Hel- och halvförsäkring brukar ha en begränsning på ett visst antal dagar som du får köra utomlands åt gången. Oftast går gränsen vid 180 dagar. Trafikförsäkringen gäller dock även efter det, bara den är betald. Läs även vår artikel om skillnaden mellan trafikförsäkring och halvförsäkring.
Kontrollera att din försäkring innehåller en bra vägassistansförsäkring som gäller ute i Europa. Vid behov kan du köpa till ett extra skydd.
Tips – Se också till så att du och din familj är försäkrade. Hemförsäkringen innehåller ett reseskydd men kontrollera exakt vad som ingår och komplettera vid behov.
Vilka dokument behövs för Europaresan? – Checklista
Vi nämnde grönt kort redan. Här är en hel lista med dokument att ha med sig när du ska bila i Europa:
- Körkort – undersök giltigheten!
- Registreringsbevis – inte minst vid gränspassager där det kontrolleras
- Pass
- Grönt kort – för vissa länder
- EU-kortet – så att du kan få sjukvård inom EU
Följande saker är också bra att ha med sig:
- Kontanter
- Nödutrustning – ofta finns krav på det beroende på land
- Solglasögon
- Bilens försäkringsbrev + nödnummer i händelse av olycka eller motorhaveri
- GPS – eller smartphone med karta
- Vattenflaskor & snacks
- Bra bilmusik och kanske iPads och spel till barnen
- Åksjuketabletter
Boka färja till Europa
Om du planerar att ta färja, boka biljetterna i god tid för att få ett bra pris och tillgång till hytt om ni vill ha det. Det finns många färjelinjer att välja bland:
Färja till Tyskland
- Trelleborg – Travemünde
- Trelleborg – Rostock
- Trelleborg – Sassnitz
- Göteborg – Kiel
- Malmö – Travemünde
Färja till Danmark
- Göteborg – Fredrikshamn
- Halmstad – Grenå
- Helsingborg – Helsingör
Färja från Danmark till Tyskland
- Rödby – Puttgarden
- Gedser – Rostock
Färja till Polen
- Nynäshamn – Gdansk
- Ystad – Świnoujście
- Karlskrona – Gdynia
- Trelleborg – Świnoujście
Tips – Vissa färjor har regler för batterinivåer på elbilar. Så är det till exempel i Grekland. Är batterinivån över en viss gräns så får bilen inte åka ombord, vilket förstås är trist. Så kontrollera vad som gäller för din färja! Å andra sidan erbjuder en del färjor till och med laddning ombord.
Köp vignette för vissa länder
Vissa länder kräver en vignette för att du ska få köra på motorvägar och ibland även landsvägar. Det är ett sätt att betala motorvägsavgiften. Tidigare var det ett klistermärke som man fäste på vindrutan. Nu för tiden går det oftast bra att köpa vignetten digitalt online så att du slipper skymma sikten med en massa klistermärken. Det brukar gå bra att betala för en dag också om du exempelvis bara tänkt köra igenom Tjeckien eller Slovakien utan att övernatta där.
Följande länder använder vignett för motorvägar och vissa andra vägar:
- Österrike
- Schweiz
- Slovakien
- Slovenien
- Tjeckien
- Ungern
- Rumänien
- Bulgarien
OBS – Kontrollera vad som gäller i landet som du ska köra i så att reglerna inte har ändrats.
Vägtullar i Europa
I länder som inte använder vignett förekommer istället vägtullar på motorvägarna. Det går att betala med kort och kontant. I Alperna är det vanligt med tunnelavgift och vägavgift för vissa bergspass som måste betalas fastän man har vignette. Sedan är det förstås avgift för Öresundsbron och Stora Bältbron i Danmark om du väljer att köra den vägen.
Det är dock gratis att köra på motorvägarna i dessa länder (utöver i Sverige):
- Tyskland
- Luxemburg
- Belgien
Tips – Det kan ibland vara mycket billigare att tanka bilen om du inte gör det längs motorvägen. Det är inte ovanligt att det blir 20 procent billigare.
Allt fler miljözoner i Europa
Tänk på att allt fler städer i Europa har förbud mot biltrafik i centrum för alla bilar utom de som har tillstånd. Reglerna varierar för vad som gäller. Vissa städer har krav på en särskild miljödekal, även för elbilar. Andra har förbud mot dieselbilar eller bilar med förbränningsmotor som inte lever upp till vissa miljökrav. Kör du utan tillstånd eller om din bil inte lever upp till kraven kan det komma böter med posten.
Planera resan
Planera en rutt som passar hela sällskapet, med gott om stopp för sevärdheter, mat och vila. Resan är en del av upplevelsen! Håll schemat luftigt och ta höjd för eventuella förseningar. Tänk på att vädret kan vara dåligt ibland – ha en plan B!
Det finns mycket att se ute i Europa och det är ett ämne för en egen artikel egentligen. Men låt oss nämna några exempel.
Legoland i Danmark är en klassiker som alltid är populär bland såväl barn som vuxna. Disneyland Paris likaså. Nöjesfältet Europa-Park i Tyskland är spektakulärt. Wiener Prater i Wien och Tivoli i Köpenhamn är nöjesparker med klassisk elegans.
I Tyskland finns många slott och borgar som är intressanta att besöka. Alperna, oavsett om det är i Tyskland, Frankrike, Österrike, Italien, Schweiz eller Lichtenstein, är vackra både sommar och vinter, för vandring respektive skidåkning – eller bara för att koppla av en stund i en alpstuga långt bort från alla måsten. Men det finns mängder med andra vackra bergsområden. Exempelvis Pyrenéerna mellan Frankrike och Spanien, Dolomiterna i Italien och Karpaterna i Östeuropa.
För vinälskaren finns nästan oändligt med vingårdar i Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien men även på mer otippade destinationer som Ungern, Kroatien och Serbien.
Europas städer bjuder på ändlösa äventyr. Från de vackra Hasastäderna i norra delen av det kontinentala Europa till mysiga fiskebyar vid Medelhavet. När det gäller Europas tätorter finns hur mycket som helst att nämna. Besöka Paris museer, Eiffeltornet och Triumfbågen, utforska Berlins kulturscen, arvet från romarriket i Rom, njuta av en Wiener Melange på ett av Wiens caféer, eller åka på kryssning på Donau i Budapest. Bara för att nämna några saker.
Ett tips är att ta reda på vilka världsarv som finns i Europa på UNESCO:s världsarvslista. De flesta av dem är mycket sevärda och hör hemma på nästan varje ”bucket list”.
Var ska man bo?
Det finns många alternativ för boende i Europa: hotell, vandrarhem, hostel, camping och stugor. Nu för tiden är det hur enkelt som helst att boka via appar som exempelvis Booking.com och Airbnb.
Boka i förväg eller vara spontan? Du måste bedöma själv hur äventyrlig du vill vara. Vår erfarenhet är att det oftast går att hitta bra boende till ett OK pris även under högsäsong genom nämnda appar. Är du bara lite flexibel och kan tänka dig att köra någon extra mil så går det nästan alltid att hitta någonstans att övernatta.
Elbil? Tänk på detta!
Laddningsinfrastrukturen varierar i Europa. I länder som Nederländerna, Tyskland och Frankrike är laddnätet välutbyggt, medan det än så länge är glesare mellan laddstolparna i Sydeuropa och Östeuropa. Använd appar som PlugShare och ChargeMap för att hitta laddstationer. Planera din rutt så att du har tillgång till snabbladdare. Kontrollera också vilka laddningskort och appar som krävs i olika länder för att undvika problem vid betalning.
Biltåg – kan det vara något?
Biltåg är ett smidigt sätt att förflytta sig långa sträckor utan att behöva köra hela vägen. Från Hamburg går biltåg till bl.a. München, Österrike och Schweiz. Det kan vara ett bekvämt alternativ för att slippa långa motorvägsetapper och trötthet bakom ratten. Ser du en del av sträckan mest som en transportsträcka så kan det definitivt vara ett alternativ.
Dessutom sparar du på bränsle- och boendekostnader, även om det inte är billigt på något sätt. Tänk på att boka i tid eftersom platserna snabbt kan ta slut under högsäsong.
Får man resa med husdjur i Europa?
Ja, men du behöver kolla upp reglerna för varje land. Ett EU-pass för sällskapsdjur krävs, och vissa länder har extra krav som rabiesvaccination eller avmaskning. Se också till att ditt husdjur är chipmärkt och att du har nödvändiga dokument redo vid gränspassager.
Ta gärna med ett kreditkort på resan
Ett kreditkort kan vara ovärderligt vid oväntade utgifter som bilreparationer, om någon blir sjuk eller om du tvingas boka en hyrbil på grund av haveri. Vissa kort ger också rabatter på boenden, färjor, rastställen och sevärdheter.
Det var nog allt. Trevlig resa önskar vi dig!