bilbärgning bärgningshjälp bärgningsassistans

Bärgningshjälp

Ibland händer det som inte får hända. Att bli stående på vägrenen är ingen trevlig upplevelse. Rätt bärgningsassistans gör situationen hanterbar.

Bäst är givetvis att i förväg skaffa exempelvis en vägassistansförsäkring där bärgning ingår. Då behöver du inte oro dig för att bli stående om bilen havererar.

Bra att känna till är att många bilmärken har 1 års assistens inkluderat när man gör service på bilen. Detta gäller även hos Mekonomen som har verkstäder på flera ställen runt om i Sverige.

Har du inte ingått ett avtal i förväg kan du givetvis även beställa bärgningshjälp vid behov.

Ringa efter bärgningshjälp

Att ringa efter bärgningshjälp är okomplicerat. Uppge registreringsnummer, felets art och var fordonet befinner sig. Därefter kan du luta dig tillbaka och vänta på att hjälpen skall nå fram.

Du som inte har en giltig assistansförsäkring kan du höra av dig till Assistanskåren 020-912 912 som erbjuder rikstäckande hjälp eller Falck Sverige 020-38 38 38.

Självrisk

Om ditt fordon är försäkrat med antingen helförsäkring eller halvförsäkring, kommer självrisken generellt att ligga i intervallet 1000-1500 kr. Det är dock viktigt att komma ihåg att exakta kostnader för självrisken kan variera beroende på ditt specifika försäkringsbolag och din försäkringspolicy.

Självrisken gäller oavsett anledning till att du har fått stopp på bilen – må så vara punktering, tappat bort bilnyckeln, motorhaveri eller urladdat batteri.

Om ditt fordon endast är försäkrat med trafikförsäkring, är det viktigt att du är medveten om att du kommer att stå för hela kostnaden för bilbärgningen själv. Trafikförsäkring täcker vanligtvis skador som orsakats av ditt fordon till andra personer eller deras egendom, men det täcker inte kostnaden för att bärga ditt eget fordon om det skulle bli oflyttbart på grund av en olycka eller en mekanisk fel.

Därför är det alltid bra att noga överväga vilken typ av försäkring du har för ditt fordon och vilken typ av täckning du behöver. Om du vill ha skydd mot kostnaderna för bilbärgning bör du överväga att uppgradera din försäkring till helförsäkring eller halvförsäkring, beroende på dina behov och budget, alternativt teckna en vägassistansförsäkring.

Att kontakta ditt försäkringsbolag för att få tydlig information om din försäkring och dess täckning är alltid rekommenderat för att undvika eventuella obehagliga överraskningar vid en olycka eller mekaniskt fel på vägen.